Is het slim om nu mijn hypotheek over te sluiten?

Naast gezondheidsrisico’s brengt de coronacrisis economische onzekerheid met zich mee. Bijna alle hypotheekverstrekkers hebben daardoor de rente iets verhoogd. Betekent dit dat jij jouw hypotheek nu snel moet oversluiten?

Einde rentevaste periode: Maak slimme keuzes voor je hypotheek

Wanneer het einde van jouw rentevaste periode nadert, is dit het ideale moment om je hypotheek grondig te evalueren. Je hebt de kans om een nieuwe rentevaste periode te kiezen en een nieuw tarief af te sluiten. In de meeste gevallen kun je zelfs je hele hypotheek aanpassen zonder boetes te betalen, waardoor je maandelijkse kosten mogelijk omlaag gaan.

Opties na het einde van de rentevaste periode

Bij het aflopen van je rentevaste periode zijn er verschillende opties om te overwegen:

 1. Nieuwe rentevaste periode:
  Je kunt een nieuwe rentevaste periode kiezen die bij jouw behoeften past.

 2. Hypotheek oversluiten:
  Overweeg het oversluiten van je hypotheek, vooral omdat andere geldverstrekkers met lagere rentetarieven werken.

 3. Alternatieve hypotheekvormen: Ontdek de verschillende hypotheekvormen die beschikbaar zijn.

 4. Actuele Hypotheekrente: Blijf op de hoogte van de actuele hypotheekrentetarieven.

Hoe sluit je een nieuwe rentevaste periode af?

Ongeveer drie maanden voordat je huidige rentevaste periode afloopt, ontvang je een aanbod van je huidige geldverstrekker.
Het is essentieel om dit voorstel niet zomaar te accepteren. Dit is het moment om je hypotheek onder de loep te nemen en te vergelijken met andere opties.
Schakel ons in om je voorstel te vergelijken met alternatieve mogelijkheden bij andere geldverstrekkers.
Hierdoor kun je er zeker van zijn dat je de beste optie kiest, afgestemd op jouw huidige situatie en toekomstige behoeften.

Besparen op je maandlasten na het einde van de rentevaste periode

Vanwege de lage rentestanden is het mogelijk om te besparen op je maandelijkse lasten door je hypotheek over te sluiten. Je kunt dit vaak boetevrij doen als je rentevaste periode bijna is afgelopen. Bekijk je hypotheekvoorwaarden om hier meer over te leren.

Kies de juiste nieuwe rentevaste periode voor jou

Bij het kiezen van een rentevaste periode zijn er enkele overwegingen:

 • Een korte rentevaste periode als je flexibiliteit wilt en een lage rente wenst.
 • Een langere periode als je zekerheid en een historisch lage hypotheekrente wilt.
 • Overweeg de mogelijkheid om rentevaste periodes te combineren voor een aangepaste aanpak.

Wat is het einde van een rentevaste periode?

De rentevaste periode is de periode waarin je rentepercentage vaststaat. Dit is wat anders dan de looptijd van de hypotheek bijv. 30 jaar.
Bij het aflopen van deze periode wordt je rentepercentage herzien, of je kunt overstappen naar een andere hypotheek. Het is de tijd om te profiteren van de huidige lage rentes en je financiële situatie opnieuw te bekijken.

Wat gebeurt er na het einde van de rentevaste periode?

Je hypotheekverstrekker zal je minstens drie maanden voor het einde van de rentevaste periode informeren. Je ontvangt een voorstel voor de verlenging van je hypotheek, inclusief een nieuw rentepercentage. Hoewel je dit voorstel zonder veel nadenken kunt accepteren, is het verstandig om alternatieven te onderzoeken.

Waarom alternatieven onderzoeken na het einde van de rentevaste periode?

Het is altijd de moeite waard om alternatieven te overwegen. Het is onwaarschijnlijk dat jouw huidige hypotheekverstrekker jou automatisch het meest gunstige voorstel doet, omdat er veel verschillende geldverstrekkers zijn. Het is slim om te  vergelijken.

Profiteer van rentevoordelen na het einde van de rentevaste periode

Sommige geldverstrekkers hanteren een renteopslag voor hypotheken in verhouding tot de waarde van je woning. Als je in de tussentijd hebt afgelost of je woning is in waarde gestegen, kan je rentevoordeel behalen. Wij kunnen je helpen om te controleren of de juiste risicoklasse is toegepast, wat mogelijk resulteert in lagere maandelijkse kosten.

Rentebedenktijd voor flexibiliteit

Sommige geldverstrekkers bieden rentevaste periodes aan met een rentebedenktijd. In de laatste twee jaar van je rentevaste periode kun je een nieuwe renteperiode afspreken, waardoor je kunt inspelen op renteontwikkelingen. Overstappen naar een andere geldverstrekker is tijdens deze periode echter niet zonder boeterente mogelijk.

Renteopslag bij aflossingsvrije hypotheken

Geldverstrekkers rekenen vaak een renteopslag voor aflossingsvrije hypotheken. Het kan lonend zijn om deze optie te heroverwegen, vooral bij een verlenging.

Ben je klaar om aan het spannende traject van de aankoop van je eerste huis te beginnen?

Laten wij als onafhankelijke erkend hypotheekadviseur, die bemiddeld als bemiddelaar voor hypotheken van banken, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen, je persoonlijk begeleiden.
 Neem vandaag nog contact met ons op om aan de slag te gaan met jouw ideale hypotheekaanvraag en maak gebruik van onze persoonlijke aanpak.

Vul hier je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Of neem telefonisch contact met ons op.